SKY OF HOPETM   Herinnerings Route Tweede Wereldoorlog

Klik op de kaart om naar de website van beleefroutes te gaan. Download gratis de app en de route.

Nr.3 op de kaart zoals die op de smartphone te zien is.

Route ontwikkeld door Nederland40-45, Adviesbureau erfgoed WO2

email: peter@nederland40-45.nl

Geen Smartphone? Download hier de route om te printen. Deze versie is 30km lang en gaat alleen langs de locaties waar vliegtuigen zijn neergestort en borden zijn geplaatst.

De zogenaamde "Memorial Boards" die langs de route staan en die op 11 mei 2017 door familieleden van de vliegeniers werden onthuld.

Waarom een route?

Er is veel gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio Rivierenland wat voor het grootste gedeelte onbekend is. Je wandelt of fietst nu langs plekken waar burgers door bombardementen zijn omgekomen of waar geallieerde of Duitse vliegers met hun vliegtuig zijn neergekomen en daarbij zijn omgekomen. De 53 km lange route voert langs de locaties waar dus tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergekomen, burgers zijn omgekomen of razzia's zijn geweest. Ook verzetsdaden, jodenvervolging en bombardementen worden hierin meegenomen. Op een zes locaties staan informatieborden met daarop beschreven wat er op die specifieke plek is gebeurd. Een route die ons permanent zal herinneren aan wat er in de eigen regio is gebeurd en waar voor onze vrijheid grote offers zijn gebracht. Deze herinnerings route is de eerse fase van een fietsnetwerk door de regio Rivierenland in het kader van het project Sky of Hope.

 

De Route App

De route is met name bedoeld voor wandelaars en fietsers en is als routeapp gratis te downloaden via de website van beleefroutes. Startpunt van de route is Fort Vuren waar ook het museum gevestigd wordt maar men kan ook vanaf ieder willekeurig punt de route starten. Tijdens het volgen van de route wordt automatisch een signaal gegeven als een informatiepunt bereikt wordt. Hierna is op de smartphone een foto, video of audio fragment te zien en te horen waarin meer verteld wordt wat er op die locatie is gebeurd. Voor mensen die geen smartphone hebben kan er een routefolder op Fort Vuren worden opgehaald of verder op deze pagina kan de route gedownload worden.